X

NAROČI SE NA BREZPLAČEN PREGLED!

+387 51 230 700

Simić dent DELOVNI ČAS

Ponedeljek - Petek

-

08:00 - 20:00

Sobota

-

09:00 - 13:00

Nedelja

-

Prosti dan

Naslov

-

Vidovdanska 2, Banja Luka

Simić dent KONTAKT

Mob:

+387 65 233 88 (VIBER)

Tel:

+387 51 230 700

Tel:

+387 51 230 701

E-mail:

ordinacija@simicdent.com

Simić dent NAROČI SE NA BREZPLAČEN PREGLED!
Simić dent
Simić dent

ZOBNA PROTETIKA

Kadar so vaši zobje poškodovani ali pa vam jih nekaj manjka, je težko imeti lep nasmeh. Poleg estetske pomanjkljivosti, so ogrožene funkcije celotnega orofacialnega sistema. Motene so tudi funkcije žvečenja, dihanja, požiranja in govora. Nenadomeščanje zob pusti za sabo neravnovesje v zobovju in čeljusti. Sosednji zobje se nagibajo v vrzel in izgubijo pravilno postavitev, kar še dodatno ogroža celoten sistem in kasnejšo protetično oskrbo. Idealno bi bilo, da se vsak izgubljeni zob nadomesti v čim krajšem času. Odlašanje lahko vodi do izgube čeljustne kosti, medčeljustnih sprememb kot tudi do sprememb v čeljustnem sklepu.
V naši ordinaciji vam z analizo stanja preostalih zob in dlesni, stanja kosti in splošnega zdravstvenega stanja ter s svetovanjem naše ekipe specialistov, ponujamo različne načine rešitev za vaše težave.

Kovinsko-keramične zobne prevleke in mostički

Mostički in prevleke so protetični izdelki, ki se cementirajo (prilepijo) na preostale zobe in se tako fiksirajo. Izpolnjujejo najvišje estetske zahteve in na najprimernejši način prenašajo pristik žvečenja ter popolnoma vračajo funkcionalnost vaši čeljusti. Pacienti se jih hitro navadijo in jih sprejmejo kot sestavni del svojega organizma. Kadar z običajno zalivko, zob ne moremo primerno sanirati, izdelamo ustrezno zobno prevleko, ki v večini primerov podaljša življenjsko dobo vašim zobem.

V primeru, ko v zobni vrsti manjka eden ali več zob, se kot rešitev uporabi zobni kovinsko-keramični mostiček. Sama osnova kovinsko-keramične prevleke je kovinska kapica, ki prekriva vaš obrušeni zob. Za njeno izdelavo se uporablja keramika visoke kakovosti. Način in tehnologija izdelave ji omogočata odpornost na posebne pogoje v ustni votlini ter dolgotrajne estetske učinke ob pravilnem vzdrževanju in z rednimi pregledi. Pacient končni izdelek prejme šele, ko so izpolnjeni vsi funkcionalni in estetski pogoji. 

Brezkovinske zobne prevleke in mostički

Nenehno sledenje sodobnih trendov nam omogoča, da vam lahko ugodimo po najvišjih svetovnih standardih estetskega zobozdravstva.


Zobne prevleke in mostički izdelani iz brezkovinske keramike odražajo naravno barvo zoba ter njegovo prosojnost. Takšen videz ne da nobena druga protetična zamenjava.

Poleg tega se za razliko od kovinsko-keramičnih prevelk, kjer se siva linija sčasoma pojavlja ob stiku dlesni zaradi umika, to pri brezkovinskih prevlekah ne more zgoditi. Nasprotno, zaradi biokompatibilnosti materiala gingiva navadno teži k zapolnitvi vrzeli med zobmi. Rezultat vašega nasmeha je mladosten videz, vaš obraz pa zasije.

Kombinirana zobna protetika

Včasih zaradi števila in razporeditve preostalih zob ni mogoče izdelati kakovostnega fiksnoprotetičnega izdelka. V kolikor obstajajo kontraindikacije za vgradnjo vsadka in s tem pogoji za izdelavo fiksnoprotetičnega izdelka, obstaja možnost kombinirane zobne protetike. Ta vam omogoča zadovoljivo estetiko in funkcijo zaščite preostalih zob.

Kombinirana zobna protetika vključuje most, ki je fiksiran na vaše zobe ter skeletno protezo, ki nadomešča manjkajoče zobe.

Totalne proteze

Moderno zobozdravstvo temelji na preventivi – preprečevanju, končni cilj pa je ohraniti zobe, njihovo funkcijo in estetiko. Ob izgubi vseh zob v čeljusti se začnejo pojavljati številne težave.
Sprva nam je onemogočena naravna sposobnost žvečenja, s samim tem pa tudi normalno delovanje prebave. Pojavljati se začne vrsta tegob v prebavnem traktu, ki vpliva na naše splošno zdravstveno stanje. Tudi dihanje postaja oteženo. Posledica izgube zob je tudi sprememba medčeljustnega odnosa in s tem zmanjšanje volumna čeljustnega grebena.

Estetika je pri brezzobih pacientih resno prizadeta – spodnja tretina obraza se zmanjšuje, kotički ustnic padajo navzdol, nazolabialne gube se poglabljajo. Dokazno je, da izguba zob poleg zdravstvenih in estetskih problemov prinaša še psihološke – od zapiranja vase do globoke depresivnosti. Izdelava totalne proteze zahteva znanje, izkušnje ter predvsem predanost zobozdravnikov in zobnih tehnikov, da rekonstruirajo celotno obliko in so v pomoč pacientu, da se novega nadomestka privadi.

Delne ploščate proteze

Izgubo manjšega ali večjega števila zob je nujno potrebno nadomestiti. Moderno zobozdravstvo ponuja vrsto rešitev, od implantata, do fiksnih ali kombiniranih protetičnih izdelkov. Splošno zdravstveno stanje, stanje preostalih zob in njihove opore, kot tudi stanje čeljustne kosti narekujejo tip protetičnega izdelka. Na žalost, tudi finančno stanje pacientov lahko predstavlja pomemben dejavnik pri načrtovanju protetičnega zdravljenja. Če zaradi kakršnega koli razloga ni mogoče izdelati fiksne ali kombinirane protetike, vam ponujamo možnost izdelave delnih ploščatih protez, ki predstavljajo korektno funkcionalno in estetsko rešitev za vašo težavo.

Naši zobozdravniki delno ploščato protezo priporočajo le kot začasno rešitev, dokler se ne ustvarijo pogoji za izdelavo fiksnega ali kombiniranega protetičnega izdelka. Prednost te proteze je, da je relativno poceni. Če je pravilno izdelana, je delna ploščata proteza začasna rešitev za ohranjanje medčeljustnih odnosov. Preprečuje gibanje preostalih zob v prazen prostor in čeljusti vrača njeno funkcijo. Estetika takšnega protetičnega izdelka je zadovoljiva.

Delne skeletirane proteze

Delna skeletirana proteza, bolj znana kot vizil proteza, je protetično nadomestilo, ki je podobno klasični (akrilni) protezi samo po indikacijah. Največja razlika je v tem, da se pritisk zvečenja pri vizil protezi prenaša preko obstoječih zob na kost. S tem se dosega naravni način prenašanja žvečilnega pritiska. Prav to je tudi njena največja prednost. To je možno z uporabo vlitih zaponk (ki se izdelujejo in vlivajo za vsak zob posebaj).

Govorimo o mobilnem nadomestku, ki ni fiksiran na vaše zobe, temveč se odstranjuje predvsem zaradi vzdrževanja ustne higiene.
Še ena prednost te proteze v primerjavi s klasično ploščato protezo je izostanek velike akrilne plošče. Namesto nje se uporabljajo veliko manjši konektorji. Zaradi tega je veliko lažje prenašati vizil proteze, saj ima pacient znatno manjši občutek tujega tkiva v ustih.

Kompozitne zobne luske (furnirji)

Največkrat se zobne luske uporabljajo kot estetska rešitev na zgornjih sprednjih zobeh. Zobne luske v širšem pomenu besede predstavljajo tanko plast materiala, ki se nanša na zob, z namenom, da bi izboljšali videz, barvo in obliko zob. Gre predvsem za kozmetični poseg, katerega namen je doseganje lepšega izgleda zob. Za „furnirje“ se uporabljajo estetski materiali – kompoziti in kermaika (porcelan). Tako eden kot drugi material ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. Končni izgled je veliko boljši v primerjavi s prejšnjim stanjem zob in daje popolnoma naraven videz zob.

Z estetskimi luskami lahko vsekakor dosežemo estetski učinek, ki si ga pacient želi – svetlejši zobje. Z luskami lahko spremenimo izgled vaših zob, v smislu pridobivanja na barvi in volumnu. Pri povečevanju ali zmanjševanju zob je včasih potrebno kompozitni material nanesti tudi na sam rob sprednjih zob. Kompozitne zobne luske spadajo v skupino direktnih obnov, kar pomeni, da se poseg praviloma opravi že med enkratnim obiskom, direktno na zobeh. S pravilno higieno in rednim vzdrževanjem se njihova življenjska doba ocenjuje na 5 do 7 let. V nekaj letih izgubijo lesk in niso barvno in abrazijsko obstojne, še zlasti na področjih, kjer prihaja do trenja s spodnjimi zobmi, zato je nujno potrebno, da se opravlja občasne popravke.

Keramične zobne luske (venirji)

Kadar se srečujemo z malo spremenjenim položajem zob ali spremenjeno barvo, estetske pomanjkljivosti rešujemo z uporabo keramičnih lusk (venirjev), ki dajejo odlične estetske rezultate.
Pacientu se najprej odvzame odtis zob. Po dobljenem odtisnem modelu se izdelajo luskice s pomočjo računalnika, ki ne zagotavlja le najnatančnejše možne meritve, ampak tudi vbrizga keramiko ter tako daje največjo možno mero natančnosti pri modeliranju vinirja – luske.

Posebna vrednost te metode je, da njena uporaba ne zahteva agresivnega brušenja zob, ampak samo odstranjuje izjemno tanko plast zobne sklenine. Vinirjem se dejansko spreminja naravna zobna sklenina, zato se lahko na ta način spremeni barva zob ali pa se naredi manjši popravek položaja, velikosti in splošnega videza zob.

X

KONTAKTIRAJ NAS

Če imate kakršna koli vprašanja, predloge ali zahteve, nas lahko pokličete prek naše e-pošte.