X

NAROČI SE NA BREZPLAČEN PREGLED!

+387 51 230 700

Simić dent DELOVNI ČAS

Ponedeljek - Petek

-

08:00 - 20:00

Sobota

-

09:00 - 13:00

Nedelja

-

Prosti dan

Naslov

-

Vidovdanska 2, Banja Luka

Simić dent KONTAKT

Mob:

+387 65 233 88 (VIBER)

Tel:

+387 51 230 700

Tel:

+387 51 230 701

E-mail:

ordinacija@simicdent.com

Simić dent NAROČI SE NA BREZPLAČEN PREGLED!
Simić dent
Simić dent

ORTODONCIJA

Mehanizmi ravnanja zob temeljijo na možnostih za premikanje zob z ortodonstkimi aparati brez škodljivih posledic za zobe ter predvsem na možnostih za prilagajanje kosti na vplive različnih sil. Premikanje zob namreč deluje na principu, da majhna sila na zob, ki deluje konstantno nekaj časa povzroči, da se na strani pritiska kost razgrajuje, na drugi strani pa gradi.

Mobilni ortodontski aparati

Mobilni ali premični ploščati ortodontski aparati predstavljajo najpogostejšo obliko ortodonstkih rešitev pri pacientih. Ti aparati so v velikem odstotku zelo učinkoviti za ravnanje skoraj vseh vrst malokluzij. Postopek njihove izdelave je relativno enostaven in ne predstavlja veliko breme za pacienta. Ker so uporabniki tovrstnih aparatov ravno otroci, je to dejstvo zelo pomembno, saj se s tem preprečuje odpor otroka do teh aparatov.

Premični ploščati aparati pomikajo zobe s pritiskom na krono zoba. To ustvarjajo preko svojih aktivnih elementov. Nekateri od teh elementov delujejo samodejno medtem, ko je druge treba aktivirati. Ti ortodontski aparati se morajo nositi zvečer, v času spanja, kot tudi podnevi MINIMALNO od 4 do 5 ur.

Fiksni (stalni) ortodontski aparati

Fiksni ortodonstki aparati se, kot že ime samo pove pritrdijo na zobe tako, da jih pacienti sami ne morejo sneti. Sestavljeni so iz nosilcev (zvezdic oziroma bracketov), ki se pritrdijo na vsak zob, iz aktivnih elementov ter žic, ki povezujejo nosilce.

Terapija s fiksnimi ortodontskimi aparati je individualna in lahko traja od 6 mesecev pa do več kot enega leta.
Ortodontsko zdravljenje se ne konča s snemitvijo fiksnega aparata. Zdravljenje se lahko smatra za končanega samo, če kasneje po prenehanju nošenja aparata novi položaj zob ostane nespremenjen.

Izkušnje kažejo, da pomakjeni zobje po prenehanju nošenja aparata imajo tendencijo, da se vrnejo v svoj prvotni položaj. Da bi preprečili ta pojav, je potrebno po odstranitvi fiksnih ortodontskih aparatov postaviti tako imenovane retencijske aparate.

Ti so prav tako lahko fiksni, vendar so pogostokrat mobilni in po svoji obliki spominjajo na premične ploščate aparate (proteze za otroke). Čas nošenja takšnih protez je odvisen predvsem od malokluzije, ki je bila zdravljena. Aparati se nosijo od enega pa do nekaj mesecev.
V naši ordinaciji lahko izbirate med fiksnim ortodontskih aparatom s kovinskimi ali keramičnimi zvezdicami.

Ravnanje zob s plastično folijo – Invisalign

Prozorne folije imajo izjemno funkcionalno zmogljivost ter so estetsko najbolj sprejemljive metode za postavitev zob v pravilni položaj.
Najpogosteje se premikajo sprednji zobje. Tretma se prične z vzemom odtisa zob in izdelave nekaj tankih prozornih folij, ki se nosijo ponoči.

Folije postopoma izvajajo pritsk na zobe in jih privedjo v želeni položaj. Zdravljenje običajno traja nekaj mesecev, prvi rezultati pa so vidni zelo hitro. Poleg izredno lahkega vzdrževanja higiene, je prednost te metode v primerjavi s klasičnimi kovinskimi zvezdicami tudi v estetskem pogledu.

X

KONTAKTIRAJ NAS

Če imate kakršna koli vprašanja, predloge ali zahteve, nas lahko pokličete prek naše e-pošte.