X

NAROČI SE NA BREZPLAČEN PREGLED!

+387 51 230 700

Simić dent DELOVNI ČAS

Ponedeljek - Petek

-

08:00 - 20:00

Sobota

-

09:00 - 13:00

Nedelja

-

Prosti dan

Naslov

-

Vidovdanska 2, Banja Luka

Simić dent KONTAKT

Mob:

+387 65 233 88 (VIBER)

Tel:

+387 51 230 700

Tel:

+387 51 230 701

E-mail:

ordinacija@simicdent.com

Simić dent NAROČI SE NA BREZPLAČEN PREGLED!
Simić dent
Simić dent

OTROŠKO IN PREVENTIVNO ZOBOZDRAVSTVO

Nikoli ni prezgodaj, da s seboj pripeljete tudi vašega otroka, da nas spozna. Naš pristop k otrokom vključuje širok spekter različnih tehnik, da bi rešili vsak problem ali preprečili njegove posledice. Predvsem se trudimo, da otroke osvobodimo strahu in jih naučimo, da z našo pomočjo in s pomočjo staršev čuvajo svoje zobe.
Posebno pozornost pri otrocih namenjamo preventivi, saj smo dokazali, da je z malo truda mogoče ohraniti popolnoma zdrave zobe in preprečiti največje število ortodontskih nepravilnosti. Pregledi in vsi preventivni ukrepi so popolnoma neboleči, otroci se sprostijo in se v prijetnem okolju naučijo zaupati zobodzravnikom. Z rednimi pregledi se vse težave odkrijejo pravočasno, s tem so eventuelni posegi minimalni, otroci pa jih brez težav sprejmejo.
Skupaj bomo vašega otroka naučili, da skrbi za svoje zdravje, kar je zagotovilo za lep in zdrav nasmeh za celo življenje.

Motivacija in usposabljanje pacientov za vzdrževanje ustne higiene

Pravilno umivanje zob
Redno in pravilno umivanje zob je osnovno merilo ustne higiene in nujno pri preprečevanju nastanka kariesa in bolezni dlesni. Kljub temu le majhno število odraslih uporablja pravilno tehniko umivanja zob.

Umivanje zob zahteva ščetkanje v času najmanj od 3 do 5 minut, v katerem se s pravilnimi gibi krtačke odstranjuje hrana, plak in bakterije s površine zob in jezika.

Fluorizacija zob

Fluorizacijo zob se opravlja dvakrat na leto, gre za postopek, ki je zelo preprost, neboleč in zanimiv za otroke. Zelo koncentiran fluor gel se nanese na gumijaste žličke in se vstavi v usta pacienta. Ta postopek traja 5 minut.

Ekstrakcija mlečnih zob (odstranitev mlečnih zob)

Majanje in izpadanje mlečnega zobka je fiziološki pojav, ki je povsem normalen, narava se je potrudila, da poteka večinoma brez težav.
Korenina mlečnega zoba se resorbira in zob se začne majati, dokler povsem ne izpade. Ker je majanje neboleče ali pa ga spremljajo zelo blage tegobe, je otrokom pogosto zanimivo, da z jezikom ali s prstki dodatno razrahljajo zobek.
Odstranjevanje mlečnega zoba pred in po roku določenem za to, lahko privede do zapletov. V takih primerih je dobro, da predno do njih pride, obiščete zobozdravnika in se z njim posvetujete o dani situaciji zob vašega otroka.

To je lepa priložnost, da otrok obišče zobozdravnika na kratkem pregledu, brez strahu pred kakršnimkoli posegom ter se v ordinaciji sprosti.

Odstranjevanje mlečnih zob predstavlja lahek kirurški poseg, še posebno, če gre za fiziološke premike in napredne resorpcije. Potreben je posebej previden pristop k otroku, z razumevanjem in s strpljenjem, da bi se izognili negativni izkušnji ali nastajanju strahu. Ustno kirurške posege pri otrocih, je najboljše izvajati v jutranjih urah, ko so otroci spočiti in sveži. Dobro je, da imajo otroci neposredno pred posegom (1,5-2h) lahek obrok in da so opravili svoje fiziološke potrebe.
Da bi se preprečili zapleti po odstranjevanju zob, staršem dajemo navodila o obnašanju otrok po posegu:

  • Da otrok ne ispira ust
  • Da ne grize ustnic in obraza (ker lahko nastanejo boleče ranice po prenehanju anestetika)
  • Da je kašasto in mlačno hrano

Popravki zob pri otrocih

Karies mlečnih zob - Cirkularni karies
Cirkularni karies je najhujša oblika kariesa mlečnih zob. Poznan je tudi kot »baby bottle syndrom« ali SINDROM OTROŠKE STEKLENIČKE. Postopek kariesa hitro napreduje in se običajno pojavi na sekalcih zgornje čeljusti – ti zobje se izraščajo med prvimi in so tudi naj dlje izpostavljeni raznim sladkanim napitkom, ki se dajejo otrokom v otroških stekleničkah. Dokler otrok še sesa ali pije iz stekleničke, so spodnji zobje zaščiteni z jezikom, tako da se ta karies redkeje pojavlja na njih.

Zdravljenje
Zdravljenje kariesa mlečnih zob je KOMPLEKSNO
Starše je potrebno prepričati, da SPREMENIJO SLABE NAVADE V PREHRANI OTROKA, ki so privedle do kariesnega procesa. Ključnega pomena je REDNO IN PRAVILNO VZDRŽEVANJE USTNE HIGIENE, o čemer so starši že predhodno seznanjeni, ko otrok napolni 12 mesecev.

V sodelovanju s pediatrom je otroku potrebno dajati FLUOR PRIPRAVKE, tako za endogeno kot eksogeno uporabo. Odmerke določi zobozdravnik in daje navodila staršem za njegovo uporabo. Uspeh zdravljenja kariesa mlečnih zob je še toliko boljši, če se mali pacient javi v zgodnejši fazi bolezni. Zaradi tega so nujni TRIMESEČNI IN ŠESTMESEČNI PREGLEDI PRI ZOBOZDRAVNIKU. V Centru za estetsko zobozdravstvo Simić DENT je mogoče saniranje kariesa mlečnih zob v lokalni anesteziji in plombiranje istih z kompozitnimi materiali različnih barv (pink, zelena, oranžna itd.), kar predstavlja dodatno stimulacijo otrokom za sanacijo karioznih procesev.
Nezdravljeni kariozni mlečni zobje ali predčasno odstranjeni mlečni zobje ovirajo:

  • normalno funkcijo žvečenja hrane
  • pravilno fonacijo
  • estetiko
  • vodijo do različnih ortodontskih anomalij zob

Zalivanje fisurnih jamic in razpok

Bistveni del preventivnih programov je tudi profilaktični postopek zalivanja, gre za zaščito jamic in razpok na griznih površinah od kariogenih dejavnikov v ustih. Ta postopek je eden od najbolj učinkovitih metod pri preprečevanju kariesa. Prvenstveno se ščitijo prvi stalni kočniki, ki so nedvomno najpomembnejši zobje za razvoj in funkcijo organa za žvečenje.

To je preprosta, neboleča in varna metoda namenjena novo izraščenim zobem, kot tudi za vsak zob za katerega se oceni visoko tveganje za nastanek kariesa. To je minimalno invaziven zobozdravstveni poseg, ki ga otroci zelo enostavno sprejemajo, prispeva pa k ohranjanju in izboljšanju zdravja in ust.

Profesionalno čiščenje zob

Vključujejo profesionalno odstranjevanje mehkih in trdih oblog z zob, kot so zobni kamen, konkrementi, pigmentacija in zobni plak z uporabo ultrazvoka in rotirajočih krtačk in gumic za poliranje. Paste in rešitve, ki se pri tem uporabljajo so prilagojeni vašim potrebam.

Skrb za čiste zobe je ena od najpomembnejših stvari, ki jo lahko storite, da vaš nasmeh ostane zdrav. Redni pregledi in čiščenje pri zobozdravniku so prav tako pomembni.

Izdelava vseh vrst opornic in ščitnikov za zobe

Izdelava športnega ščitnika za zobe
Poškodbe zob so zelo pogost razlog za obisk zobozdravnika.
Sila, ki deluje neposredno na zob ali preko mehkih tkiv (obraza, ustnic) lahko povzroči resne poškodbe trdih zobnih tkiv in živca. Do poškodb lahko pride v vseh življenjskih situacijah, vendar obstajajo poklici in hobiji, ki nosijo večje tveganje za poškodbe. V kolikor se profesionalno ali rekreativno ukvarjate s kontaktnimi športi, vam nudimo izdelavo individualnega ščitnika za zobe in dlesni, ki bo nevtraliziral učinek šibkejših, a znatno ublažil škodljive učinke močnejših sil. Izdelan je na podlagi odtiska vaših zob iz posebne nevidne gume, je brez okusa in vonja ter prijeten za nošenje. Ne ovira vas pri športu, lahko pa prepreči hude poškodbe.

Izdelava opornic za bruksizem
Običajno se pojavlja v spanju, ko se mi tega ne zavedamo. Na to nas opozorijo ljudje, ki so nam blizu ali pa zobozdravnik med pregledom. Poleg tega, da uničuje trdo zobno tkivo, ogroža še zobni živec, saj konstantno drgnjenje pripelje do spremembe na njemu. Dolgoletni bruksizem neizogibno vodi do izgube zob in sprememb na čeljustnem zglobu. Individualna opornica za bruksizem preprečuje obrabo trdih zobnih tkiv in oblaži spremembe na živcu in dlesnih. Opornica ne bo pozdravila bruksizma, bo pa znatno ublažila njegove posledice. Če opornico nosite vsak večer in jo vzdržujete ter menjate, ko se obrabi, se sčasoma ustvarijo refleksne poti, s tem kretnje postanejo šibkejše do popolnega prestanka.

X

KONTAKTIRAJ NAS

Če imate kakršna koli vprašanja, predloge ali zahteve, nas lahko pokličete prek naše e-pošte.