X

NAROČI SE NA BREZPLAČEN PREGLED!

+387 51 230 700

Simić dent DELOVNI ČAS

Ponedeljek - Petek

-

08:00 - 20:00

Sobota

-

09:00 - 13:00

Nedelja

-

Prosti dan

Naslov

-

Vidovdanska 2, Banja Luka

Simić dent KONTAKT

Mob:

+387 65 233 88 (VIBER)

Tel:

+387 51 230 700

Tel:

+387 51 230 701

E-mail:

ordinacija@simicdent.com

Simić dent NAROČI SE NA BREZPLAČEN PREGLED!
Simić dent
Simić dent

ESTETSKO ZOBOZDRAVSTVO

Vsodobnem svetu je pač tako, da lep nasmeh predstavlja izjemno vrednost, vendar je še toliko bolj pomembno, da so zobje in dlesni zdrave. Poleg zdravega zobovja bi ti morali biti lepo oblikovani, pravilno razporejeni in zadovoljive barve, da bi vaš nasmeh lahko zablestel. V kolikor vas je narava obdarila z lepim nasmehom smo tu za vas, da vam z našimi strokovnimi nasveti in nego pomagamo takšnega tudi ohraniti. V kolikor s svojim videzom zob niste zadovoljni, vas vabimo, da nas obiščete in skupaj z nami poiščete primerno terapevtsko metodo, ki bo zadovoljila vaše estetske zahteve, pri tem pa ne bo ogrozila vašega zdravja.

Beljenje zob

Raziskave so pokazale, da je veliko število ljudi nezadovoljnih z bravo svojih zob. Poleg zobne strukture na barvo zob vplivajo tudi drugi dejavniki. Tu govorimo predvsem o določeni hrani in pijači (rdeče vino, coca-cola, kava, čaj, cigareti), o nekaterih zdravilih ter o nekih splošnih boleznih, ki privedjo do zabarvanja zob. Prav tako so pigmentne bakterije prisotne tudi v slini pri nekaterih ljudeh, ki na zobeh gradijo kolonije in jim dajejo grd videz.

Na našem zobozdravniku je, da skupaj z vašo pomočjo ugotovi vzroke za zabarvanje zob in določi eno izmed metod beljenja, ki bo v vašem primeru dala najboljše rezultate.
Potrebno je razlikovati med beljenjem zob in poliranjem. Pri beljenju zob gre za postopek, ki spremeni barvo zob v svetlejši odtenek s pomočjo belilnih sredstev. Medtem, ko s poliranjem zob samo odstranjujemo mehke površinske zobne obloge, ki nastanejo zaradi uživanja cigaret, čajev in zdravil, ki vsebujejo železo, s tem pa zobem povrnemo njihovo prvotno barvo brez beljenja.  

Vse, kar morate vedeti o beljenju zob
Beljenje zob je postopek, ki se uporablja že približno 25 let z namenom, da se doseže popoln nasmeh za katerega si vsi prizadevamo.

Beljenje zob se lahko izvaja na različne načine. V želji, da bi izbrali najprimernejši način se je potrebno najprej informirati o samem izvoru barve zob. Naravno barvo zob določa dentin, ki je pokrit s sklenino. Dentin je nekoliko bolj rumene barve, sklenina pa je bolj bele barve in prosojna, zato spodaj ležeči dentin proseva čez sklenino. Zaradi takšne strukture zob, zobe dejansko ne belimo, saj ni mogoče niti z enim znanim sredstvom delovati tako globoko v zob, ampak delujemo le na površino zoba, zmanjšujemo njegovo transparentnost in preprečujemo prosevanje barve globjih slojev zoba (dentinske barve).
Sredstva, ki se uporabljajo za beljenje zob so na osnovi vodikovega peroksida (H2O2) in vsa delujejo na podoben način. Glavna razlika je le v koncentraciji in načinu dajanja. Večina sredstev za beljenje zob v ordinaciji vsebuje približno 40% vodikovega peroksida, medtem ko sredstva za beljenje zob doma vsebujejo nižje koncetracije vodikovega peroksida od 10 do 20%. (Beljenje zob v ordinaciji pod nadzorom zobozdravnika vsebuje kontrolirano uporabo vodikovega peroksida, z izbrano koncentracijo za določenega pacienta in ni škodljivo. Medtem, ko beljenje zob doma ne more biti v celoti kontrolirano in je lahko škodljivo – poškodbe ustne sluznice).
V naši ordinaciji vam nudimo dve možnosti beljenja zob: v ordinaciji in doma. Izbira ene izmed možnosti je odvisna od stanja vašega ustnega zdravja in vaših zahtev. Pri delu uporabljamo strogo preverjene in klinično preizkušene materiale, terapevtski postopek pa prilagodimo samo vam. Po koncu beljenja zob je potrebno upoštevati nasvete zobozdravnikov o vzdrževanju ustne higiene ter uporabljati priporočene gele in stvari, da bi lahko dosegli kar se da najboljše rezultate.

ZOOM! Profesionalni sistem za beljenje zob

Doslej se še nobeden izmed tretmajev ni pokazal za tako učinkovitega in hitrega kot sistem za beljenje zob z Zoom! svetilko. S to metodo lahko ima vsak povsem bel nasmeh brez škodljivih posledic za zobe. Beljenje zob z Zoom! svetilko se izvaja na način, da z gelom kemično delujemo na površino zob, s čimer se odstranjujejo madeži od kave, čaja, cigaret in rdečega vina brez škodljivih učinkov. V kolikor se po postopku vzdržuje pravilna ustna higiena, zobje nikoli več ne bodo zabarvani kot prej. 

 

KAJ JE ZOOM! IN KAKO BELI ZOBE?
Beljenje zob z metodo Zoom! je profesionalni sistem, s katerim bodo vaši zobje bolj beli v manj kot 60 minutah. Postopek je zelo enostaven. Prvi korak, ki traja le nekaj minut, je priprava in zaščita ustnic in dlesni, ki dopušča le odkrite zobe. Zobozdravnik nato nanese poseben Zoom! belilni gel, izdelan specialno za uporabo v kombinaciji z Zoom! belilno svetilko.

Kombinacija svetlobe in gela nežno a učinkovito in hitro iz zob odstranjuje madeže in obarvanost. S pravilno nego bodo vaši zobje blesteli še veliko let. Postopek beljenja zob z uporabo Zoom! svetilke je popolnoma neboleč in zmanjšuje občutljivost zob za 67%. Uporabo takšnega načina beljenja zob smo imeli priložnost videti na televiziji v oddaji Extreme Makeover, kjer pacientom v želji za lepšim nasmehom zobe belijo ravno z Zoom! svetilko. Beljenje zob z Zoom! svetilko je poseben patentiran postopek beljenja, ki združuje več tehnologij za pobelitev sklenine in zoba. Zoom! je popolnoma varen, učinkujoč in hiter način beljenja zob. V manj kot eni uri boste iz ordinacije odšli z bleščečim nasmehom.

Beljenje zob doma (splint metoda)

Kot alternativo uporabljamo tudi metodo za beljenje na domu, ki je v primerjavi z profesionalnim beljenjem v ordinaciji nekoliko počasnejša, vendar prav tako učinkovita in preprosta. S tehniko beljenja zob doma lahko v nekaj dneh polepšate svoj nasmeh in posvetlite naravno bravo zob za nekoliko odtenkov. Pri tej metodi vam najprej vzamemo odtis vaših zob, da izdelamo opornico iz umetne mase, ki se popolnoma prilega na površino vaših zob. V to opornico nanesete belilni gel in jo namestite v usta kot vam to določi zobozdravnik.

Opornica se lahko nosi eno uro dnevno ali ponoči odvisno od sredstva, ki se uporablja za beljenje. V kolikor se nosi ponoči ta ne moti vaš spanec.
Tudi tekom beljenja doma je pacient pod stalnim nadzorom zobozdravnika, saj ima redne tedenske preglede, kjer se spremlja in usmerja potek beljenja, kakor tudi eventuelne spremembe na dlesnih.
Dosežen izgled traja več let, po potrebi se lahko barva zob osveži.

Beljenje avitalnih zob

Včasih se zgodi, da zobje po zdravljenju izgubijo svojo naravno barvo in potemnijo. Vzrokov, ki privedjo do takšnega stanja je več. V nekaterih primerih je lahko to kri in njeni metaboliti, ki se po poškodbi ulezejo v dentinske kanale. Spet v drugih primerih takšno stanje povzročijo bakterije in njeni strupi, ki se v času okužbe naselijo v zobno tkivo.

Tudi posamezni materiali, ki se uporabljajo pri zdravljenju obolelega zobnega živca so lahko razlog za potemnitev zob.
V naši ordinaciji poskrbimo, da je beljenje avitalnih zob preprosto in popolnoma neboleče za vas, brez poškodb zobne sklenine.

Kompozitne zalivke (t.i. sendvič tehnika)

Kaj pomeni sendivč tehnika pri izdelavi kompozitnih zalivk?
Vsak od nas si želi, da bi ohranil zobe do konca življenja. Zahvaljujoč tehnološkemu napredku imamo danes na voljo različne tehnike, ki nam omogočajo, da ohranimo tudi tiste zobe pri katerih karies prodre globoko v strukturo zob. Sendvič tehnika pomeni, da se pri izdelavi kompozitnih zalivk uporablja kombinacija dveh vrst polnil: glasionomera in kompozita. Glasionomer (steklasto-ionomerni cement) ni občutljiv na vlago in se ga locira na očiščeno dno defekta, medtem ko se kompozit uporablja za nadgradnjo površinskega sloja defekta nad dlesnijo in zagotavlja dobro estetiko.

Katere so prednosti te zalivke?
Zaradi številnih prednosti našim pacientom vedno raje priporočamo kombinacijo teh dveh polnil. Glasionomer ustvarja boljšo vez z zobom, ki sčasoma postane še močnejša ter zagotavlja dolgotrajnost polnila. Kompozitni material pa doprinese k boljšemu estetskemu videzu zoba. Ta metoda nam omogoča, da izkoristimo najboljše lastnosti obeh materialov in z njuno kombinacijo v celoti nevtraliziramo njune pomanjkljivosti ter vam ponudimo učinkovito in estetsko rešitev problema.

Keramične zalivke – Inleji

Največkrat se zobne luske uporabljajo kot estetska rešitev na zgornjih sprednjih zobeh. Zobne luske v širšem pomenu besede predstavljajo tanko plast materiala, ki se nanša na zob, z namenom, da bi izboljšali videz, barvo in obliko zob. Gre predvsem za kozmetični poseg, katerega namen je doseganje lepšega izgleda zob. Za „furnirje“ se uporabljajo estetski materiali – kompoziti in kermaika (porcelan). Tako eden kot drugi material ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. Končni izgled je veliko boljši v primerjavi s prejšnjim stanjem zob in daje popolnoma naraven videz zob.

Z estetskimi luskami lahko vsekakor dosežemo estetski učinek, ki si ga pacient želi – svetlejši zobje. Z luskami lahko spremenimo izgled vaših zob, v smislu pridobivanja na barvi in volumnu. Pri povečevanju ali zmanjševanju zob je včasih potrebno kompozitni material nanesti tudi na sam rob sprednjih zob.


Kompozitne zobne luske spadajo v skupino direktnih obnov, kar pomeni, da se poseg praviloma opravi že med enkratnim obiskom, direktno na zobeh. S pravilno higieno in rednim vzdrževanjem se njihova življenjska doba ocenjuje na 5 do 7 let. V nekaj letih izgubijo lesk in niso barvno in abrazijsko obstojne, še zlasti na področjih, kjer prihaja do trenja s spodnjimi zobmi, zato je nujno potrebno, da se opravlja občasne popravke.

Keramične zobne luske (venirji)

Kadar se srečujemo z malo spremenjenim položajem zob ali spremenjeno barvo, estetske pomanjkljivosti rešujemo z uporabo keramičnih lusk (venirjev), ki dajejo odlične estetske rezultate. Pacientu se najprej odvzame odtis zob. Po dobljenem odtisnem modelu se izdelajo luskice s pomočjo računalnika, ki ne zagotavlja le najnatančnejše možne meritve, ampak tudi vbrizga keramiko ter tako daje največjo možno mero natančnosti pri modeliranju vinirja – luske.

Posebna vrednost te metode je, da njena uporaba ne zahteva agresivnega brušenja zob, ampak samo odstranjuje izjemno tanko plast zobne sklenine. Vinirjem se dejansko spreminja naravna zobna sklenina, zato se lahko na ta način spremeni barva zob ali pa se naredi manjši popravek položaja, velikosti in splošnega videza zob.

Keramične zalivke – Inleji

V primerih, kadar karies preveč uniči zobno krono in ko se po odstranitvi kariesa nastale luknjice ne da ustrezno nadomestiti s klasično zalivko (amalgamsko ali kompozitno) izdelamo inlej. Inleji so običajno izdelani iz keramike ali kovine (v današnjem času zelo redko). Glavna razlika med inlejem in zalivko je poleg materiala tudi dejstvo, da se inlej izdela v laboratoriju. Zaradi tega sta za izdelavo inleja potrebna najmanj dva obiska pri zobozdravniku.

Pri prvem obisku se zob pripravi (odstrani karies) in odtisne, pri drugem obisku pa se vam keramično zalivko, ki jo je tehnik naredil v laboratoriju, cementira. Na podlagi defekta, ki je nastal po odstranitvi kariesa se odločamo med:

  • inleji (inlay) - koji zahvataju maksimalno do dvije površine zuba, i
  • onleji (onlay) - koji zahvataju tri i više površina na zubu

Zobni nakit – zobni kristal Swarowski

Polepšajte in poudarite svoj nasmeh s prečudovitim detajlom! 
V naši ordinaciji vam za popestritev nasmeha nudimo široko paleto zobnega nakita Swarovski, ki je izjemno popularna modna smernica mladih.

X

KONTAKTIRAJ NAS

Če imate kakršna koli vprašanja, predloge ali zahteve, nas lahko pokličete prek naše e-pošte.