X

NAROČI SE NA BREZPLAČEN PREGLED!

+387 51 230 700

Simić dent DELOVNI ČAS

Ponedeljek - Petek

-

08:00 - 20:00

Sobota

-

09:00 - 13:00

Nedelja

-

Prosti dan

Naslov

-

Vidovdanska 2, Banja Luka

Simić dent KONTAKT

Mob:

+387 65 233 88 (VIBER)

Tel:

+387 51 230 700

Tel:

+387 51 230 701

E-mail:

ordinacija@simicdent.com

Simić dent NAROČI SE NA BREZPLAČEN PREGLED!
Simić dent
Simić dent

PARODONTOLOGIJA

Veliko je ljudi, ki trpijo zaradi bolezni obzobnih tkiv, t.i. parodontalne bolezni za katero večina sploh ne ve, da jo ima. Simptomi vključujejo krvavenje, slab zadah ter boleče in otečene dlesni.
Bolezen se najprej pojavi na robu dlesni (vnetje dlesni) od koder napreduje v globlja tkiva – v parodoncium in alveolno kost. Med zobmi in kostmi se ustvarjajo prostorčki t.i. parodontalni žepki, ki sčasoma postajajo vse globlji. V njih se nabirajo ostanki hrane, mehke in trde zobne obloge in se tvori gnoj, ki iz njih tudi izteka. Če se bolezni ne zdravi, lahko sledi napredovalna izguba kosti okoli zob, zob se začne majati, lahko tudi izpade. Oboljenje je proagresivno, dolgo časa vzstraja z blagimi simptomi in to je tudi razlog za kasnejši obisk zobozdravnika. Redni pregledi in nasveti vašega zobozdravnika, ob pravilni prehrani in ustni higieni lahko preprečijo nastanek bolezni. Če bolezen že obstaja pa je bistvenega pomena, da je z ustreznim zdravljenjem zdravimo in zaustavimo.

Konzervativno zdravljenje parodontalne bolezni

Parodontalna bolezen je bolezen obzobnih tkiv

ki se razvije iz dolgoletnega vnetja dlesni in se preko periodonciuma širi na kost. Lahko je akutna ali kronična. Akutna parodontalna bolezen se redko kdaj pojavi kot samostojno obolenje, bolj pogosto kot del neke splošne bolezni ali sindroma. Kronična parodontalna bolezen se pogostokrat pojavi. Največji problem pri tej bolezni je, da dolgo časa poteka brez simptomov ali pa z zelo blagimi tegobami, zato je na žalost precej časa neodkrita. S pravočasno diagnozo in terapijo lahko dosežemo zaustavitev patološkega procesa, z regenerativno terapijo in z vzdrževanjem doseženih rezultatov pa povsem obnovoljeno strukturo dlesni.
Brez pravilnega zdravljenja lahko vodi do izgube zob, ali celo do izgube kosti, tako je kasnejša protetična rehabilitacija znatno otežena.

Zdravljenje parodontalne bolezni
Paradontalne bolezni ni mogoče pozdraviti, lahko jo samo zaustavimo. Včasih se poškodovana vlakna in kosti obnovijo, ampak se na žalost to v večini primerov ne dogaja. Z zdravljenjem bolezni lahko le preprečimo nadaljni napredek propadanja obzobnih tkiv in s tem izboljšamo zdravje vaših zob in ust. Zdravljenje parodontalne bolezni je dolgotrajno, ker gre za bolezen, ki se rada vrača in mora biti pod nenehnim nadzorom. Edina rešitev je – preprečevanje. Vaše zdravljenje je odviso od resnosti obolenja, natančenje od faze, v kateri se vaša bolezen nahaja. Zobozdravniki parodontalno bolezen opredeljujejo kot blago, zmerno ali hudo. 
V začetni fazi, ko se pojavi gingivitis (vnetje dlesni) je zdravljenje zelo enostavno, ker so žepki še zelo majhni in ne zahtevajo posebnega tretmaja. Zobni kamen (trde obloge) in zobni plak uspešeno odstranjujemo s posebno napravo z ultrazvočnimi vibracijami, ki uničujejo zobni kamen. Po ultrazvočnem tretmaju zobe poliramo s ščetkami in posebnimi pastami do popolnega uničenja zobnih oblog. Po končanem postopku pacientom priporočamo izpiranje ust s posebno tekočino, ki jo dobijo pri nas, v nekaterih primerih predpisujemo tudi medicinsko zdravljenje.

Kiretaža parodontalnih žepov

S kliničnim pregledom zobozdravnik diagnosticira parodontalno bolezen na osnovi kliničnih simptomov in glede na njihovo stopnjo resnosti določi fazo obolenja:

 

  • Zatečene in pordele dlesni
  • Krvavenje
  • Prisotnost parodontalnih žepov in zobnega kamna, gnojenje, konkrementi
  • Recesija (umik) gingive (dlesni)
  • Nihanje in migracija zob, majavost in izpadanje zob

V kolikor so parodontalni žepi vidni, po končanem osnovnem zdravljenju pristopamo k odstranjevanju ali zmanjševanju le teh. Glede na lokacijo in druge značilnosti parodontalnih žepov opravimo njihovo obdelavo (kiretaža) ali kirurško zdravljenje (reženjska operacija). Zdravljenje je povsem neboleče in se izvaja v lokalni anesteziji. Zdravljenje obzobnih žepov je terapevtski postopek, s katerim odstranjujemo vsa patološko spremenjena tkiva parodonciuma. Ko se z obdelavo parodonatlnega žepa (s kiretom) odstrani tudi patološko spremenjeno tkivo gingive, temu postopku pravimo kiretaža parodontalnega žepa.

Kirurško zdravljenje

Ko konzervativno zdravljenje ne daje željenih rezultatov, je k problemu potrebno pristopiti s kirurškimi metodami zdravljenja. Pred kakršno koli operacijo je treba umiriti akutne simptome, postaviti pravilne indikacije ter oceniti tveganje in napoved zdravljenja.
Potrudili se bomo, da vam obrazložimo sam postopek zdravljenja in vam omogočimo vrhunske strokovnjake na tem področju. Najpogostejši vzroki umika dlesni od posameznih zob so:

  • OKLUZIJSKA TRAVMA

Pri zapiranju čeljusti lahko nekateri zobje prej pridejo v stik z ostalimi zobmi Temu odnosu pravimo travmatičen stik, ker vodi do preobremenitve (travmatizacije) teh zob. Posledice tega travmatičnega t.i. zgodnjega stika so uničujoče spremembe na dlesnih in kostnem tkivu. Najpogostejši vzroki zgodnjega stika zob so: 

 

Izguba zob - izguba zob vodi do pomikanja/nagnjenja sosednjih zob, zaradi česar ti zobje niso več enakomerno obremenjeni. Poleg tega, zobje iz nasprotne čeljustne vilice „prodirajo“ v prazen prostor, ki je nastal zaradi izgube zob in s tem otežujejo gibanje spodnje čeljustne vilice. Zobje iz nasprotne vilice so tako vzrok delovanja močnejših sil na posamezne zobe pa tudi sami so lahko izpostavljeni delovanju enakih sil.

 

Ortodontske anomalije/nepravilnosti zob in/ali zobnih lokov - tudi različne nepravilnosti (posamezni zobje ali skupine zob na napačnih mestih) imajo lahko za posledico drugačno delovanje sil, kot pa zobje v normalnem položaju. Takšni zobje so iz tega razloga preobremenjeni. Zaradi teh sil prihaja do umika dlesni in izgube kostne mase le na eni strani zoba. Pri takšnih nepravilnostih je samočiščenje in čiščenje ustne votline oteženo, kar omogoča lažje kopičenje zobnega plaka, kamna in konkrementa, kar povzroči poslabšanje klinične slike.

  • SLABA TEHNIKA ŠČETKANJA ZOB

Ščetkanje zob z uporabo trdih zobnih krtačk in vodoravnih gibov ter večjega pritiska kot je potreben, se definira kot tehnika agresivnega ščetkanje zob. Rezultati takšnega umivanja zob so poškodovana mehka tkiva t.i. dlesni. Te se začnejo umikati in odkrivati korensko območje zob, kjer je zaščitna plast zobne sklenine še posebaj ranljiva.

 

  • VISOKI SPOJI FRENULUMA IN PLIKA

Zaradi motenj v razvoju je lahko spoj frenuluma in plika (majhna guba kože in vezivo) v neposredni bližini roba dlesni. V teh primerih se pri žvečenju hrane, mimiki, umivanju zob idr., skoznje (frenulumov) prenaša moč na dlesni, kar povzroči, da frenulum vleče dlesen stran od zoba in tako pride do odkritja vratu zoba.

 

  • NEUSTREZNI PROTETIČNI IZDELKI IN ZALIVKE

Preširoke prevleke, zalivke, ki štrlijo, protetični izdelki, ki so vzrok travmatičnega stika...

Lasersko zdravljenje

Zelo učinkovito deluje na mehka in trda tkiva ustne votline.
Učinek laserja na mehka tkiva zagotavlja manjšo invazijo, t.i. ˝kirurgijo brez krvi“, minimalne po-operacijske zaplete ter poseg brez bolečin. Lasersko zdravljenje zagotavlja sodoben pristop k zdravljenju mehkih tkiv, na različnih področjih: gingivektomija, odstranjevanje frenuluma, zareza in drenaža apscesa, zapiranje fistula, odkrivanje implantata, zdravljenje periimplantitisa...

Danes je uporaba laserjev sestavni del uspešnega zdravljenja parodontalne bolezni. Laser nežno dezinficira s škodljivimi bakterijami okužena medzobna tkiva. Biostimulativen učinek omogoča lepše in hitrejše celjenje obzobnih tkiv. Z laserjem gingivites v celoti pozdravimo ter zaustavimo napredovanje parodontalne bolezni, ki je danes ena izmed najpogostješih bolezni sodobnega človeka.

X

KONTAKTIRAJ NAS

Če imate kakršna koli vprašanja, predloge ali zahteve, nas lahko pokličete prek naše e-pošte.