X

ZAKAŽITE BESPLATAN PREGLED

+387 51 230 700

Simić dent RADNO VRIJEME

Ponedeljak - Petak

-

08:00 - 20:00

Subota

-

09:00 - 13:00

Nedelja

-

Neradni dan

Adresa

-

Vidovdanska 2, Banja Luka

Simić dent KONTAKT

Mob:

+387 65 233 88 (VIBER)

Tel:

+387 51 230 700

Tel:

+387 51 230 701

E-mail:

ordinacija@simicdent.com

Simić dent ZAKAŽITE TERMIN
Simić dent
Simić dent

ZUBNI IMPLANTATI

Zubni implantati su već godinama prisutni u stomatologiji. Zahvaljujući njima, nepovratno izgubljeni zub ne mora značiti kraj Vašeg blistavog osmijeha. Zubni implantati predstavljaju najsavremenije nadoknade zuba u cjelini. Ugradnja implantata je veoma jednostavna procedura koja ne traži poseban postoperativni tretman. Vrijeme između tretmana ugradnje zubnog implantata i tretmana finalne izrade protetske nadoknade zuba (krunice ili mosta) može biti ispunjeno nekim prelaznim (privremenim) protetskim rješenjem.

Implantati su izrađeni od plazmiranog titana, materijala koji je biokompatibilan sa našim tkivom i organizam ga ne prepoznaje kao strano tijelo, što znači da ne postoji mogućnost odbacivanja implantata kao stranog tijela. Zbog svoje biokompatibilnosti, zubni implantati novije generacije se integrišu sa koštanim tkivom.

Na taj način daju osjećaj, izgled i funkcionalnost pravog zuba. Implantat zamjenjuje korijen prirodnog zuba, na njega se fiksira suprastruktura, koja zamjenjuje obrušen patrljak, na koji se cementira krunica ili most. Zubni implantat može biti rješenje kod nedostatka jednog ili više zuba, kao i kod potpune bezubosti. 

Prednosti koje uživaju pacijenti sa zubnim implantatima su višestruke. Nijedna protetska nadoknada ne može stvoriti osjećaj i komfor prirodnog zuba koji daje zubni implantat. Zbog savršene funkcionalnosti, ishrana pacijenata sa implantatima će biti potpuno ista kao i kod prirodnih zuba, a samim tim takav pacijent je potpuno siguran u sebe i pun samopouzdanja. Osim toga, ugradnjom implantata sprečava se dalja atrofija (propadanje) vilične kosti na mjestu gdje nedostaje prirodan zub. 

Ugradnja implantata

Gubitak zuba česta je pojava koja se događa usljed traume (izbijanja zuba), karijesa, bolesti desni ili starenja. Koji god razlog bio u pitanju, gubitak zuba neophodno je nadomjestiti - zbog funkcionalnih i estetskih razloga. Iako postoje brojne opcije restauracije zuba poput proteza ili mostova, pokazalo se da nijedna nije funkcionalna niti trajna kao implantati. U velikom broju slučajeva, zubni implantati su jedini logičan izbor kako bi se potpuno povratila funkcionalnost zuba i potpornih struktura.


Kako izgleda ugradnja implantata?

Ugradnja implantata je brz, sigurna i potpuno bezbolna procedura koja slijedi nakon detaljnog pregleda gdje je potrebno provjeriti zdravlje zuba i desni; ukoliko postoji naznaka oboljenja, potrebno je stanje sanirati. Tretman će biti isplaniran nakon 2D i 3D snimanja, na osnovu kojeg se analizira kvalitet kosti i provjerava anatomija potporne strukture.

Vaš ljekar će vam detaljno objasniti kako izgleda procedura ugradnje implantata, objasniti vam moguće rizike i komplikacije i upoznati vas sa postoperativnim tretmanom. Nakon ugradnje implantata, potreban je period zarastanja, odnosno osteointegracije, u kojem kost prožima implantat. Obično traje 2 - 6 mjeseci. Nakon tog perioda, moguće je uraditi protetsku nadoknadu na implantatu. U međuvremenu, moguće je napraviti i privremeno protetsko rješenje. 

Ugradnja implantata ne zahtijeva posebnu postoperativnu njegu. Pacijenti se brzo vraćaju svojim redovnim dnevnim aktivnostima, bez bola ili nelagodnog osjećaja u usnoj duplji. 

Kome se mogu ugraditi zubni implantati?

Svako kome nedostaju prirodni zubi i kome je narušena prirodna mogućnost žvakanja, estetskog izgleda ili govora, kandidat je za ugradnju zubnih implantata. Implantati mogu biti rješenje i kod otežanog ili potpuno onemogućenog nošenja zubnih proteza.

Važno je da imate dovoljno koštanog tkiva, da je kost zadovoljavajuće čvrstoće, te da nemate zdravstvenih problema koji mogu ugroziti zarastanje (nekontrolisani dijabetes, hemoterapija nakon tumora i slično).

Koje su prednosti implantata?

Manji gubitak koštanog tkiva
- Poboljšana funkcionalnost
- Očuvanje okolnih zdravih zuba
- Estetika

Ugradnja suprastrukture na implantat

Implantati koje ugrađujemo kako bi nadomjestili zube se sastoje iz dva dijela. Prvi dio je šraf koji se integriše u kost, a drugi dio je suprastruktura koja se šestougaonom spoljnom ili unutrašnjom konekcijom šrafi u dio integrisan u kosti.

Suprastruktura, poznata i kao abatment, predstavlja dio na koji se cementira metalokeramička ili cirkonijum-keramička kruna. Suprastruktura imitira zbrušeni zub. Postoje ravne i ugaone suprastrukture, a koje će se koristiti zavisi od potreba nagiba protetskog rada koji će na njih biti postavljen.

Mostovi i proteze na zubnim implantatima

Fiksni most na implantatima 

Izradi fiksnog mosta na implantatima prethodi temeljna analiza ukupne situacije, te zadovoljavajuće stanje kosti. Nakon ispunjavanja postavljenih uslova, ugrađuje se šest implantata te se na njih fiksira most od 12 članova. Ponekad je, za fiksne rekonstrukcije, moguće smanjiti broj implantata, a ponekad je potrebno posegnuti za dodatnim terapijskim procesima koji mogu obuhvatiti regeneraciju kosti ili povećanje broja zubnih implantata.

Hibridna proteza

Fiksna rehabilitacija nije moguća u slučajevima kada je kost jako smanjena. U tom slučaju pacijentima izrađujemo hibridnu protezu, koja predstavlja temelj za ugradnju četiri implantata te izradu suprakonstrukcije za stabilizaciju proteze.
 

Ovakva proteza izuzetno je čvrsta, stabilna i puno manja u odnosu na klasičnu mobilnu protezu.

Pokrovna proteza na implantatima

U mnogim slučajevima potpune bezubosti donje vilice pacijenti ne mogu nositi klasičnu mobilnu protezu. Njima preporučujemo pokrovnu protezu: u prednji dio donje vilice ugrađujemo dva implantata na koje se postavljaju kopče čiji je glavni cilj stabilizacija proteze i postizanje njene potpune funkcionalnosti.

All on 4

All on 4

All on 4 je vrhunski sistem zbrinjavanja potpune bezubosti koji predstavlja izradu fiksnog mosta kompletne vilice sidrenog na 4 implantata. Koncept je naročito pogodan kod pacijenata koji u bočnim, stražnjim dijelovima vilice nemaju dovoljno kosti za klasičnu ugradnju implantata.

Jedna od prednosti All on 4 sistema je da pacijent nakon ugradnje implantata u roku od 24 sata može dobiti funkcionalan fiksiran privremeni rad.

Isto vrijedi i za pacijente koji se odluče za još stabilniji, All on 6 metod, gdje se umjesto 4 ugrađuje 6 implatanta.

Prednosti All on 4 ili All on 6 metode:

- zubni implantati doživotno su rješenje
- protetska nadoknada dugotrajno je rješenje
- rekonstrukcija svih zuba jedne vilice na 4 ili 6 implantata
- bez transplantacije kosti i dodatnih zahvata
- minimalno vrijeme oporavka
- po potrebi, u jednom dolasku obavljaju se zahvati vađenja zuba i ugradnja implantata
- poboljšanje kvaliteta života
- ugodnost prilikom jela (nema ispadanja proteze prilikom razgovora, žvakanja, kihanja)
- higijena (hrana ne upada ispod proteze)
- vraćanje prirodnog izgleda lica i izgubljene funkcije žvakanja
- postizanje vrhunske estetike i prirodnosti zuba

Kandidati:

- pacijenti koji žele fiksni protetski rad, a izgubili su sve ili većinu svojih zuba
- pacijenti koji imaju potpunu mobilnu protezu duži niz godina
- pacijenti kod kojih je tokom vremena došlo do teškog gubitka kosti, posebno u zadnjem dijelu vilice.
- pacijenti koji imaju zube u jako lošem stanju i koji su predviđeni za vađenje.

Zahvat se ne preporučuje u sljedećim situacijama:

- kod uznapredovale osteoporoze
- kod pacijenata s nekontrolisanim dijabetesom
- kod pacijenata koji su unutar 6 mjeseci bili na terapiji zračenjem u području glave i vrata


Kako biste saznali da li ste kandidat za ugradnju implantata i zbrinjavanje bezubosti All on 4 ili All on 6 sistemom, naručite se na 3D snimanje u našoj ordinaciji, nakon kojeg će odmah biti obavljena i analiza. 

X

KONTAKTIRAJTE NAS

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, prijedloge ili zahtjev, slobodno nas kontaktirajte putem naše e-mail forme.