X

NAROČI SE NA BREZPLAČEN PREGLED!

+387 51 230 700

Simić dent DELOVNI ČAS

Ponedeljek - Petek

-

08:00 - 20:00

Sobota

-

09:00 - 13:00

Nedelja

-

Prosti dan

Naslov

-

Vidovdanska 2, Banja Luka

Simić dent KONTAKT

Mob:

+387 65 233 88 (VIBER)

Tel:

+387 51 230 700

Tel:

+387 51 230 701

E-mail:

ordinacija@simicdent.com

Simić dent NAROČI SE NA BREZPLAČEN PREGLED!
Simić dent
Simić dent

IMPLANTOLOGIJA

Izguba zob ne pomeni konec vašega briljantnega nasmeha. Zobni implantati (vsadki) predstavljajo najboljši način za nadomeščanje izgubljenih zob. Sam postopek vstavitve zobnega implantata je zelo enostaven in ne zahteva poseben pooperativni tretma. Ko je implantat vstavljen potrebuje od 2 do 6 mesecev, da se popolnoma zaraste s čelujstno kostjo. Šele takrat pride do končne nadgradnje z umetnim zobom. V času ko se vsadek zarašča s kostjo, ima pacient začasni zob. Zobni vsadek je tujek, ki ga mora telo sprejeti. Implantanti so narejeni iz medicinskega titana ali titanovih zlitin. Titan je biokompatibilna kovina, ki jo telo sprejema kot njen del in ga zato telo ne zavrača.

Implantati nove generacije se zaradi svoje biokompatibilnosti povežejo s kostnim tkivom. Na ta način dajejo občutek, videz in funkcionalnost pravega zoba. Osnovna funkcija implantata je nadomeščanje izgubljene zobne korenine, oziroma zagotoviti trdno sidro za protetično nadgradnjo, ki se nadgradi na zobni vsadek. Nanj se lahko naredi posamezen zob ali pa jih več povežemo v mostiček.Z implantati nadomeščamo enega ali več manjkajočih zob.
Prednosti, ki jih uživajo pacienti z implantati so številne. Implantati so po videzu in občutku enaki vašim zobem, vrnejo vam nasmeh in pomagajo, da se počutite bolje. Delujejo kot vaši lastni zobje in vam omogočajo, da uživate v najljubših jedeh, brez skrbi in bolečin. Pacient je popolnoma prepričan vase in poln samozavesti.

Zobni implantati

Izguba zob je pogost pojav, ki nastane kot posledica nesreč, kariesa, bolezni dlesni ali staranja. Kakršenkoli je že vzrok, je manjkajoč zob priporočljivo nadomestiti iz estetskih in funkcionalnih razlogov. Čeprav obstajajo številne možnosti za nadomeščanje izgubljenih zob (proteze in mostički) se nobena izmed njih ni pokazala za tako funkcionalno in trajno kot zobni vsadki. V velikih primerih so zobni vsadki edina logična izbira, ki lahko v celoti nadomestijo funkcionalnost zob in podpornih struktur.


Kako poteka postopek vstavljanja zobnih implantatov?
Pred vstavitvijo implantata je potrebno preveriti zdravje vaših zob in dlesni. V kolikor se odkrijejo morebitne bolezni zob jih je potrebno najprej pozdraviti. Osnovni pogoj za primarno stabilnost implantata je zadostna količina dovolj goste kosti. Poleg tega se mora implantat izogniti okolnim pomembnim anatomskih strukturam. V kolikor opravljen rendgenski posnetek pokaže, da je vse v redu se implantat lahko vstavi takoj. Vaš zobodravnik vas bo temeljito seznanil s postopkom vstavitve implantata ter vam pojasnil možna tveganja in zaplete. Predstavil vam bo tudi pooperativno zdravljenje. Po vstavitvi implantata se začne proces vraščanja kosti v implantat (osteointegracija), kar običajno traja od 2 do 6 mesecev. Po končani osteointegraciji je zobni vsadek fiksiran v kosti in se ga lahko obremeni s protetiko.

Kdo je lahko kandidat za zobne vsadke?
Za zobne vsadke je primeren vsak, ki išče zamenjavo za izgubljene zobe in želi naravnejše žvečenje in ugriz, izboljšan govor ter visoko estetiko. Implantati so lahko rešitev tudi pri neugodnemu ali popolnoma onemogočnemu nošenju zobnih protez.
Pomembno pri vgradnji implantatov je, da imate zadostno količino kostnega tkiva ter, da je kost zadovoljive kakovosti. Biti morate v dobrem zdravstvenem stanju brez težav, ki bi lahko vplivale na celjenje ran (nekontroliran diabetes, kemoterapija po tumorju in podobno).

 

Kakšne so prednosti zobnih implantatov?

 • Ohranitev čeljustne kosti
 • Izboljšana funkcionalnost
 • Ohranitev zdravih zob
 • Dolgotrajna estetska rešitev

Vgradnja zobnega vsadka (implantata) s suprastrukturo (nadgradnja)

Zobni vsadki so sestavljeni iz dveh delov. Prvi del vsadka (vijak) se vgradi v kost, drugi del pa predstavlja suprastrukturo (nadgradnjo), ki se namešča na del, ki je vgrajen v kosti.

Suprastruktura predstavlja del na katerega se cementira kovinsko-keramična ali cirkon-keramična zobna krona. Suprastruktura posnema brušeni zob. Obstajajo ravne in kotne suprastrukture zaradi prihodnjih potreb po keramičnih luskah.

Mostovi in proteze na zobnih vsadkih (implantatih)

Fiksni most
Pred izdelavo fiksnega mostu je potrebno opraviti temeljito analizo splošnega stanja, pacient pa mora imeti zadovoljivo stanje kosti. Ko so postavljeni pogoji uresničeni pričnemo z nameščanjem šestih vsadkov na katere nato fiksiramo most (12 članov-zob). Včasih lahko za fiksne rekonstrukcije zmanjšamo število vsadkov, včasih pa je potrebno poseči po dodatnih regeneraciijah kosti in povečanju števila vsadkov.


All-on-4
All-on-4 ali Vse na 4 je tehnika, s katero lahko nadomestimo vse zobe v čeljusti s fiksnim mostom in samo 4 zobnimi vsadki. Ta metoda je še posebaj primerna za paciente, ki nimajo dovolj kosti za klasično vgradnjo vsadkov. Prav tako za brezzobe paciente, ki iščejo fiksno rešitev brez dodatnih postopkov regeneracije kosti. All-on-4 omogoča hitro izdelavo fiksnih začasnih mostov, kar pomeni, da zobe dobite že v enem dnevu.

Hibridna proteza
Kadar je kost zelo zmanjšana, fiksna rehablitacija ni mogoča. V tem primeru za paciente izdelujemo hibridne proteze, ki predstavljajo osnovo za vgradnjo štirih vsadkov in izdelavo suprakonstrukcije za stabilizacijo proteze.
Takšna proteza je zelo čvrsta, stabilna in veliko manjša v primerjavi s klasično mobilno protezo. 


Pokrovna proteza na impalntatih
V velikih primerih pacienti, ki nimajo zob na spodnji čeljusti ne morejo nositi klasične mobilne proteze. Takšnim pacientom priporočamo pokrovno protezo. V sprednji del spodnje čeljusti se vgradita dva vsadka, na katera pričvrstimo zaponke, katerih glavni cilj je stabilizacija proteze in doseganje njene popolne funkcionalnosti.

All on 4 & All on 6

All on 4

All on 4 je vrhunski sistem zbrinjavanja potpune bezubosti koji predstavlja izradu fiksnog mosta kompletne vilice sidrenog na 4 implantata. Koncept je naročito pogodan kod pacijenata koji u bočnim, stražnjim dijelovima vilice nemaju dovoljno kosti za klasičnu ugradnju implantata.

Jedna od prednosti All on 4 sistema je da pacijent nakon ugradnje implantata u roku od 24 sata može dobiti funkcionalan fiksiran privremeni rad.

Isto vrijedi i za pacijente koji se odluče za još stabilniji, All on 6 metod, gdje se umjesto 4 ugrađuje 6 implatanta.

Prednosti All on 4 ili All on 6 metode:

 • Zubni implantati doživotno su rješenje
 • Protetska nadoknada dugotrajno je rješenje
 • Rekonstrukcija svih zuba jedne vilice na 4 ili 6 implantata
 • Bez transplantacije kosti i dodatnih zahvata
 • Minimalno vrijeme oporavka
 • Po potrebi, u jednom dolasku obavljaju se zahvati vađenja zuba i ugradnja implantata
 • Poboljšanje kvaliteta života
 • Ugodnost prilikom jela (nema ispadanja proteze prilikom razgovora, žvakanja, kihanja)
 • Higijena (hrana ne upada ispod proteze)
 • Vraćanje prirodnog izgleda lica i izgubljene funkcije žvakanja

Kandidati:

 • Pacijenti koji žele fiksni protetski rad, a izgubili su sve ili većinu svojih zuba
 • Pacijenti koji imaju potpunu mobilnu protezu duži niz godina
 • Pacijenti kod kojih je tokom vremena došlo do teškog gubitka kosti, posebno u zadnjem dijelu vilice.
 • Pacijenti koji imaju zube u jako lošem stanju i koji su predviđeni za vađenje.
Zahvat se ne preporučuje u sljedećim situacijama:
 • Kod uznapredovale osteoporoze
 • Kod pacijenata s nekontrolisanim dijabetesom
 • Kod pacijenata koji su unutar 6 mjeseci bili na terapiji zračenjem u području glave i vrata

X

KONTAKTIRAJ NAS

Če imate kakršna koli vprašanja, predloge ali zahteve, nas lahko pokličete prek naše e-pošte.